Login
+Follow
Login

Byxor! … ?

By Blodad Tand on 2013.09.24 In Blodad Tand Prylar

Det var jakten på byxor som fick mig in på idén om att starta en blogg där jag beskriver saker ur en relativt novice synpunk.

”Jag vill ha en tålig byxa som är flexibel, förstärkt, vattentät men som andas, den ska inte vara för varm, men samtidigt ska den tåla kyla. Den ska även ha korrekt antal fickor efter mina behov! MEN de ska vara billiga också!”

Jag skulle införskaffa ett par outdoorbyxor, min budget var 1500 – 1600 kronor. Eftersom det är mycket pengar för mig så såg jag till att göra en del research, kolla forum osv. Det var när jag satt och läste forum som tanken om Blodad tand föddes. Forum är väldigt bra, men sällan objektiva, det är givetvis lite av grejen, men det underlättar inte i kunskapssökandet när en person hatar t.ex. en viss byxa, och någon annan hyllar allt den andra ogillar, och eftersom anonymiteten på forum gör att man kan säga vad man verkligen tycker så sparkas ofta de många välvilliga ner av fåtalet ”troll”.

20130924-135034.jpg
Hur som helst. Jag läste på och hamnade till slut i valet mellan ett par Lundhags authentic och ett par Haglöfs rugged mountain. De låg i samma prisklass och hade liknande utformning. Jag provade de olika modellerna flera gånger men valde till slut Lundhagsbyxan, det avgörande var färgen (jag är designmedveten, a.k.a ytlig, och vet vad jag gillar), samt materialet. Jag gillar Lundhags jordnära färger, något som Haglöfs haft tidigare, men jag tror att de samarbetar med Asics och därför (och enligt dagens mode) gått över till ljusare och mer syntetiska färger. När det kommer till materialet så kändes Haglöfsbyxan rejälare, men tyget består av mer syntet vilket, jag misstänker, smälter av hög värme och kan orsaka onödigt svåra brännskador. Lundhags består av en blandning av syntet och organiska material. Det innebär dock att Lundhagsbyxan måste impregneras för att vara vattenavvisande till skillnad från Haglöfsbyxan. Regnar det mycket så drar jag på mig regnbyxorna.

20130924-135252.jpg
Jag har bara fälttestat Lundhagsbyxan, hade min ekonomi tillåtit så hade jag gärna provat flera modeller och andra märken.

20130924-141404.jpg
Jag saknar dock ögglor att fästa byxbenens överflödiga remmar i.

Vissa säger att outdoorbyxor är ett påhitt och att det duger med jeans eller ett par snickarbyxor. Mitt tips är att testa sig fram, känna hur byxorna sitter. Se över dina behov och se om byxan kan leverera. Saknar de något? Kan du leva med det? Fråga de som jobbar i butiken (Jag kan tyvärr tycka att många som jobbar i butik saknar kunskap om de varor de säljer. Man kan givetvis inte kunna allt om allt, men jag saknar att bli hänvisad till den som ”har bättre koll på sånt”).

20130924-140714.jpg
Det är lätt att gå vilse bland alla olika specifikationer, nummer och fabrikat, det är oftast onödig information för oss som inte bryr oss om sådant. Jag kan tycka att specifikationer är sådant som, speciellt män, vill använda sig av för att få enkla saker att verka svåra och avancerade, i förhoppning om att kunna framstå som experter. Jag återkommer till det i mitt planerade kajakinlägg.

Tack för att du läste.

1 Responses to "Byxor! … ?"

  Comments (1)

 1. Angeliqa wrote:

  Mycket intressanta reflektioner i detta inlägg. Då tänker jag inte bara på hur svårt det är att jämföra de många olika varianterna av vandringsbyxor som finns på marknaden med nästintill liknande egenskaper och utförande men även på hur svårt det är att hitta vettig vägledning till byxdjungeln.

  Less is More!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login