Login
+Follow
Login

Kajak

By Blodad Tand on 2013.10.23 In Blodad Tand Kropp&Sinne Prylar

Tanken var ett enkelt inlägg om kajak. Det handlar fortfarande om kajak, men med en av mina upplevelser som grund till tankar om att inte göra saker svårare än vad de är, om stolthet, normer/grupptryck och manlighet. Många av de saker jag skriver om nedan är sådant som jag upptäckte och reflekterade över långt efter jag varit med om dem.

För ungefär ett år sedan fick jag verkligen griller på kajak, men eftersom säsongen i stort sett var över fick jag vänta till våren och sommaren. Under tiden läste jag på om olika kajakmodeller, skäddor, roder etc etc. Jag märkte att många hemsidor och forum fokuserade på specifikationer och knappt något på känsla. Det är roligt att nörda in på saker, men man måste kunna anpassa nivån för olika deltagare. Annars pratar man lätt över huvudet på de som vill lära sig.

Äntligen kom våren och jag fick nys om en kanotklubb som erbjöd testa-på-kajak-kvällar. Jag cyklade dit och fick ett trevligt bemötande. Jag visste vilken typ av kajak jag ville prova och processen satte igång.

kajak

Det här med kajak var tydligen inte så lätt som jag trott! Eller rättare sagt, personerna som höll i prova-på-kvällen fick det här med kajak att verka onödigt svårt och superavancerat. Var det inte bara att kliva i kajaken och paddla?! De började stressade runt och hjälpa alla att få ner sina kajaker i vattnet, när jag tog tag i saken själv kom en kajakmänniska och tog handtaget från mig och sjösatte den åt mig. När jag skulle sätta mig i kajaken kom två personer och höll i kajaken åt mig. Att jag tidigare berättat att jag spenderat hela somrarna under uppväxten vid en sommarstuga med båtar och kanot spelade ingen roll i deras inställning till min förmåga. För dem som känner sig osäkra och inte har samma förutsättningar som jag, att enkelt kravla sig ner i en vickande kajak, är det givetvis bra med hjälpsamma människor. Men jag tycker det är fel att förutsätta att människor inte kan, och ta ifrån någon chansen att misslyckas. Jag trot på att instruera och låt folk försöka själva. Att hamna i vattnet en ljum junikväll kanske inte är så kul, men man dör inte av det. Vissa dör pinsamhetsdöden, men då kanske man ska öva på att kunna strunta i stolthet. Shit happens, eller, lärdom happens.

Väl ute på vattnet övervakades vår lilla prova-på-grupp av två kajakmänninskor med walkie-talkies som kontinuerligt rapporterade in om läget till fastlandet (60 meter bort). Jag tänkte tillbaka på när jag för länge sedan hyrde kajak  i Thailand. De gav mig en paddel, pekade ut på havet och sa: ”you go!”. Hands on och enkelt.

Men nu paddlade vi på ”allvar”, vi satte av i karavan, mot den ö där vi skulle fika på sandstranden. En kajakmänniska paddlade i förväg och tog emot oss och drog upp oss på stranden… Jag kan fortsätta med exempel på hur vi curlades, men jag tror det får räcka.

På tillbakavägen pratade jag med en av kajakmänniskorna, jag frågade om olika modeller och han nämnde att han haft en annan kajak förut, som han ångrade att han sålt, men kanotklubbens ordförande, som var veteran, hade sagt att det bara var ”det här” märket som gällde. ”Så det var ju bara att skaffa en sån då…” sa han lågmält. Han berättade även att han hade en jättebra plastkajak, ”men den är uppe i stugan, sånna fnyser folk åt här…”.

kajak

Jag tror att det är en till mestadels manlig egenskap att göra saker svårare än vad de är. Att göra fel eller fråga om hjälp går emot normen, och normen är ”farlig” att ifrågasätta. Att göra det ifrågasätter människors värderingar och tankar, eller brist på egna observationer, vilket i sin tur kan blotta osäkerhet. Jag tror att osäkerhet i mångas ögon är tecken på svaghet, och ingen vill framstå som svag. Det är så smidigt att följa normen, allt finns ju tillrättalagt, men jag hoppas att fler vågar utmana sig själva, ifrågasätta och observera sitt beteende och sina tankar. Själv försöker jag lyssna på hjärtat, hjärnan och magen. Är en plastkajak rätt för dig och du vill paddla plastkajak? Paddla plastkajak! Är de inte ”tillåtna” i klubben? Då får du ta ett beslut om du vill rätta dig, trotsa, eller söka dig till något annat, eller starta en egen grupp där plast är välkommet. :) Det tar kraft och energi att vara medveten och förändra, och jag kämpar ofta med tanken: ”är det värt det?”, men kommer oftast fram till att det är det.

Givetvis är det nyttigt med andras tips, råd och erfarenheter. Men för mig måste de vara grundade i något annat än osäkerhet. Ödmjukhet är tex mycket trevligare.

Hur blev det då med kajak för min del? Jag tycker det var kul, även om just den här kanotklubbens upplägg inte var så kul. Det är helt klart en fördel om man kan testpaddla sig fram till det man gillar. Jag tror dock att det blir fortsatt kanot för mig i framtiden. Jag blir lite för stel i kajaken, i en kanot kan jag byta ställning, sitta på knä, på sittbänken eller på golvet och paddla. Det är luftigare och passar mig bättre.

Vandringsbloggen beskriver Angeliqa sina erfarenheter kring paddling. Som hon skriver tycker jag att det ska vara att prova kajak, oavsett om det är hos en klubb eller på en camping, oberoende av prisklass, modell, eller märke.

Tack för att du läste.

0 Responses to "Kajak"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login