Login
+Follow
Login

Kängor och dubbelstrumpor

By Blodad Tand on 2013.11.06 In Blodad Tand Prylar

Att hitta ett par bra vandrarkängor kan vara svårt, speciellt när det finns så otroligt många modeller på marknaden. Det positiva är att det oftast finns någon som passar just dina fötter, så länge man har tålamod att testa sig fram.

G.I Panama

De kängor jag haft fram tills nu har varit militärkängor av varierande kvalité och ursprung. Ofta fyller de sin funktion, men jag har saknat kängor som passar mig som handen i hansken. Det jag önskade mig var en känga med medelhögt, mjukt skaft och stabil men medelmjuk sula, till skillnad från den rågummisula som jag haft innan. En hård sula gör mig inte så mycket när jag går runt i snö och mjuk mark, men vid hårdare underlag så tycker jag det är skönt med lite dämpning. Är sulan däremot för mjuk så tycker jag att det blir svårt att gå med tyngre packning, det blir svampigt och ostabilt.

Efter en del spanande så fastnade jag för Lundhags Park, det är en ganska lätt, ofodrad känga, s.k 1-lagerskänga, med mjuk skaft. Ska man gå mycket på stenigt och ojämt underlag så är nog en känga med mer stabilt och vadderat skaft att föredra.

Lundhags Park

Jag är ingen super-rutinerad vandrare med jättekoll på kängor, men som jag ofta säger; Prova dig fram och utgå från vad som känns bra för dig!

Dock har jag två praktiska tips som kan förebygga onda fötter!

1. Dubbelstrumpan! Det här är något jag blev varse om ganska sent och efter många blåsor. Genom att först ha en tunn strumpa och sedan en tjockare utanpå den, så får man ett avlastande lager som minskar friktionen mellan huden och kängan, och därigenom minskar risken för blåsor!

2. Lär känna kängorna, gå in dem så att de är mjuka och formade efter dina fötter innan du ger dig ut på längre turer.

För fler fottips, kolla in Vandringsbloggen – Förbered fötterna för vandring.

Väl mött! Tack för att du läste.

1 Responses to "Kängor och dubbelstrumpor"

  Comments (1)

 1. 3fblogg wrote:

  Riktigt bra val! Lundhags andas kvalite rakt igenom. Använder själv Mid high proffessional modellen och är hur nöjd som helst!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login