Login
+Follow
Login

PT – Personlig Tränare

By Blodad Tand on 2013.11.14 In Blodad Tand Kropp&Sinne Träning

Att träna med PT (personlig tränare) var en ny grej för mig. Jag ställde upp som testkanin åt en PT som höll på att utforma ett nytt pass. Det var ett högintensivt pass som ”ska kunna klämmas in på lunchen”. Jag kom att tänka på låten Hets av gruppen Nasum.

Enligt min tillfälliga PT skulle jag köra på även om jag ville spy, och hen skulle pressa mig tills det svartnade för ögonen. Här började jag känna olust. Varför detta plågande? Om jag slår ut mig själv, så är jag obrukbar, och då spelar det ingen roll hur stark jag är, för jag ligger, ohälsosamt, i en hög på golvet. Det skulle trigga massa negativa saker i min kropp, som absolut inte bidrar positivt till min fysiska eller mentala hälsa.

Givetvis så kan jag tycka det är skönt med en rejäl ansträngning och riktigt hård träning då och då, men inte så att kroppen går sönder. Det är bra att kunna kämpa sig igenom saker, men för mig finns det gränser för när det är nödvändigt.

gym

Jag berättade för PT:n att jag sprang några gånger i veckan. Genast blev det fokus på att optimera mina löptider! Själv jobbar jag med att avveckla hetsen kring min löpning och träning över lag.

Passet var jobbigt men det gick bra, jag körde på så gott jag orkade. Vid stretchen så fick jag höra att: ”när man sträcker här så ska det komma en tår!”. Jag önskar att jag hade frågat varför? Varför ska det komma en tår när man stretchar? Varför ska träning göra ont för att vara bra? Jag önskar att jag hade ifrågasatt denna ”machokultur” då och där, men läget var inte rätt, eller så ville jag inte stöta mig med personen. Hur som, så ska jag minnas denna situation och ta med mig frågorna om jag hamnar i en liknande situation igen där jag kan fråga.

När jag några dagar senare låg i stretch/avslappningsrummet på Friskis&Svettis och såg en person, våldsamt och tillsynes smärtsamt, dra i sin kropp för att bli flexiblare, så tänkte jag att mitt projekt framåt är att utveckla samarbetet med min kropp. Jobba med den och inte tvärtom.

vikter

Min första erfarenhet av att jobba med en PT var blandad. Det kan nog vara fantastiskt kul om man hittar en person som matchar en bra, och som synkar med det man vill ha ut av träningen. I mitt fall så skar det sig lite kring våra olika tankar om träning. Som sagt, en PT kan nog vara bra, men jag gillar gruppträning och peppen som uppstår när flera människor kämpar på tillsammans.

Jag har plågat min kropp väldigt mycket under åren och klagat på den när den inte presterat eller när den gjort ont. Jag har vänner som springer maraton trots feber och stukade fötter. Det är deras kroppar, deras val, och det måste vara ok. Sedan hoppas jag att människor tränar och pressar sina kroppar för att de själva vill och inte på grund av samhällets press om den normativa kroppen, eller att de känner att de måste prestera för att duga.

Själv fortsätter jag mitt arbete med att dra ner på hetsen och på att bli bättre på att ge min fantastiska kropp kärlek och omtanke. Jag vill träna för att ha roligt och orka göra de saker som gör mig glad.

Tack för att du läste!

 

2 Responses to "PT – Personlig Tränare"

    Comments (2)

  1. Något av det vettigaste jag läst! En bra inställning och en sådan som jag delar med dig. Jag tenderar att kliva över gränsen då och då men detta ser jag som något sunt att göra emellanåt men inte konstant. Grundvalen skall dock vara de du beskriver. Vi har en fantastiskt kropp som vi skall lära känna!

  2. Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login