Login
+Follow
Login

Jägarexamen

By Blodad Tand on 2013.12.16 In Blodad Tand Kropp&Sinne Skogen

Jag vet inte riktigt var mitt fokus landar i detta inlägg. Det är så mycket jag lärt mig, samt att jag har många tankar kring människor, djur, miljö och jakt.

För ett år sedan satte jag upp ett mål, som i sin tur är ett delmål i riktning mot att kunna leva mer självförsörjande i framtiden. Målet var att under hösten 2013 avlägga jägarexamen. Efter många, och rätt sega veckor, blev jag äntligen klar.

Jag läste jägarexamen på medborgarskolan där upplägget var 11 lektionstillfällen á 3 timmar, exkl. praktiska övningstillfällen, teori- och praktiska prov. Det har varit en, för mig, lång och lärorik process. Min lärare var en gammal, långsam, metodisk och smått förvirrad man med mycket erfarenhet. Min utmaning låg inte i att lära mig olika fågelsorter eller lagar, svårigheten för mig var att finna mig i kurstillfällenas otroligt lugna tempo. Eftersom jag har haft ganska mycket att göra under hösten så har jag vant mig i att det mesta är effektivt, planerat och utstuderat. Därför höll jag på att hoppa ur skägget när läraren satt, ineffektivt, och gnuggade pannan, i hopp om att minnas vad han hade tänkt säga. Men jag insåg att; om jag verkligen ville klara av mitt uppsatta mål så var det bara att finna ro i den nutid jag befann mig i.

jägarbevis

Att påbörja min plan, stå ut med det som är jobbigt, se mervärdet i de ansträngande delarna och att slutligen nå målet, är ett bevis för mig att jag verkligen vill något. Ett bevis på att min målbild och resan fortfarande tilltalar mig.

När det kommer till själva jakten och det etiska/oetiska i att skjuta och äta djur så har jag funderat mycket. Jag är vegetarian sedan 9 år tillbaka. Mitt val att sluta äta kött beror dels på den oetiska och industriella djurhållningen, köttindustrins negativa miljöpåverkan samt den fysiska/mentala ohälsa som en för stor del kött i dieten kan medföra. Lugn! Jag ska inte predika kring varför man bör äta mer vegetariskt! Vill du äta kött så gör det, men ett enkelt sätt att minska de negativa påverkningarna på djurens och miljöns mående är att äta närodlat och ekologiskt. Eller viltkött. Eftersom jag vill försöka leva minst 20-30% självhushållande så kommer viltkött vara en del av min kost i framtiden, med förutsättning att jag inte tar naturen och djuren för givet. Det naturen ger mig är gåvor, något jag får, inte tar.

hare

Sedan får vi se om jakt är något jag vill hålla på med, det kan vara enkelt att ha en tanke och föreställning om saker, sedan, när jag står där, så kanske jag inte klarar av att förorsaka lidande på ett djur, men det visar sig. Hur som helst så har jag lärt mig mycket och vill lära mig mer om, bland annat, ekologi.

En annan del som jag inte kan låta bli att beröra är att jag inte identifierar mig med den generella jägarkultur som verkar vara norm idag. Det skulle t.ex. behövas fler kvinnliga jägare. Jag är tacksam över att ha några, enligt mig, vettiga människor som jag kan tänka mig jaga med i framtiden.

Slutligen; Till alla människor som funderar på att ta jägarexamen! Låt er inte avskräckas av folk som säger att det är svårt, eller inte till för vem som helst. Vill du så kan du! Kör! :)

Tack för att du läste.

2 Responses to "Jägarexamen"

    Comments (2)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login