Login
+Follow
Login

Sågar

By Blodad Tand on 2014.04.20 In Prylar Skogen

Det var när jag skulle bygga ett lite mer stabilt läger med några bänkar och ett vindskydd som jag lärde mig uppskatta en hopfällbar såg i packningen. Till exempel, när pinnar ska försänkas i marken så underlättar det väldigt mycket att ändarna är platta, det blir så mycket lättare att slå ner dem då. Sågarna jag fick möjlighet att prova var Bahco Laplander och Malco fällsåg.
bahco_laplander_malco
Malco är en mindre såg med japanskt drag, dvs. den sågar på draget istället för på bortrörelsen. Bahco Laplander sågar på både draget och motrörelsen, och döma av folk jag följer på Instagram så verkar den vara populär bland bushcraft-människor runt om i världen.
malco
Jag sågade en del grövre stammar som var för stora för Malco-sågen, och på gränser för Bacho Laplander, trots att den har både längre och grövre sågblad än Malco. För mig lämpar sig Malco-sågen bättre för ”finsnickeri”. Jag gjorde en enklare korsvirkesbänk och det var lite väl grovt för att smidigt kunna såga stockarna, jag märkte att det blev lite väl jobbigt med småsågar och att det är lätt att tappa tekniken i sågandet och t.ex. böja till bladet. Med pauser funkar det, men till dessa större grejer tar jag till en större såg nästa gång.
bahco_laplander
Bacho Laplander får ett plus i kanten då den har en spärr som förhindrar att den fälls upp av misstag. Malco-sågen får plus för att den är liten och smidig, men oavsett så underlättar det mycket att ha med en såg i packningen vid kojbyggen och andra bushcraft-projekt.

Ha det fint i skog och mark!

0 Responses to "Sågar"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login