Login
+Follow
Login

Att hitta hem

By Blodad Tand on 2014.08.07 In Blodad Tand Prylar Skogen

Målet är en gård med plats för djur och odling, betesmarker och lite skog. Tyvärr så är detta mål en bit bort på grund av ekonomiska skäl. Visst, det finns billiga gårdar norr utöver, men där skulle vi känna oss för isolerade, samt att vi skulle behöva sluta på våra jobb och försöka hitta nya på en mycket mindre ort, där jobbutbudet, speciellt inom våra professioner, är glest. Vi har tänkt, vridigt och vänt mycket på alternativen, många gånger blir det lite moment 22. En billig gård på ett ställe där vi inte har någon pengamässig inkomst blir nästan samma sak som att köpa en dyr gård där vi har våra jobb. Även om planen är att vara självförsörjande till så stor del som möjligt, så kommer vi behöva ta ett banklån, och banken ser gärna att man har fasta inkomster så att de vet att de får tillbaka sina pengar. Vi har inte varit och pratat med banken än, men vi misstänker att vi inte får låna mer än 1 miljon kronor. En (fräsch) gård med mark i de trakter vi tittar på, kostar någonstans mellan 2-4 miljoner kronor.
hus
Men istället för att sitta i vår lägenhet och bara fortsätta spara pengar så tänker vi på ett delmål i form av ett fritidsboende avsett för året om. På så sätt börjar vi småskaligt, kan odla och kanske ha några höns. Det är görbart nu då vi redan hunnit sparat undan en summa som täcker handpenningen, och samtidigt ger oss en liten buffert kvar. Men banklån kommer vi behöva ta i alla fall, men givetvis finns önskan om att en dag inte ha banken över sig. Även här finns ett moment 22 i form av att vi skulle sänka vår månadskostnad på boende, vilket ger oss möjlighet att spara undan pengar till den framtida gården! Men samtidigt kan vi inte längre cykla till våra jobb, så kostnad för drivmedel blir högre.. Men! Vi tänker att så länge vi kan spara undan som vanligt, så är det värt det eftersom vi känner att vi rör oss framåt mot målet.

Vi har mätt upp en cirkel runt den stad där vi bor, 3-4 mil är längsta sträcka som fungerar för oss att pendla, så nu åker vi runt och kollar på hus! Vi vet inte speciellt mycket om hus men man lär sig massor av att bara åka runt och kolla. Det finns ganska många fritidshus på marknaden, men många är inte rustade för vintern, saknar dusch, avlopp och så vidare, men vi ger oss inte, det är bara att spana på!
hus
Jag ska försöka skriva lite oftare om utvecklingen kring våra gårdsplaner, då behöver inte inläggen t.ex. bli såhär långa. :) Jag hoppas att kunna återge vår resa på ett bra sätt för andra som kanske drömmer om ett liknande upplägg. När jag läser självhushållningsböcker så tycker jag att resan till att bo på en egen gård saknas. De flesta verkar bara *poff* ha en gård med en massa mark!? ”När vi väl hade hittat drömstället så var det bara att sätta igång!” Det känns inte realistiskt. Visst man ska inte tänka på hindren, men hur har de gått till väga? Nog om detta.

Har du egna erfarenheter, tips och trix så är du välkommen att skriva en kommentar. :)

Tack för att du läste!

4 Responses to "Att hitta hem"

  Comments (4)

 1. Kanske är en dum fråga, men behöver du rinnande vatten? Jag har bott ett par år nu utan rinnande vatten, i såkallad dry cabin. Med utedass och utan dusch. Duscha gör jag på jobbet och tvätta blir det ju ”laundry mat”, så kanske inte riktigt finns i Sverige. Det kanske finns andra alternativ till att till sist komma dit du vill. Att leva enkelt och snålt en tid, flytta till något mindre för att spara pengar? Jag tror att många som inte har pengarna direkt kanske kör på lite billigare alternativ.

  • Blodad Tand wrote:

   Inte alls en dum fråga :) Just nu känner vi att fungerande vatten och el är ett krav för att det inte ska bli för omständigt. Vi kanske ändrar oss och t.ex. duschar på gymmet efter jobbet :) Tyvärr är det inte lika vanligt med laudry mat’s i Sverige. Just nu lever vi så sparsamt vi kan utan att behöva bo på varandra, har redan levt på 20m2 och sådant gör inte resan till målet så rolig. Hellre att resan tar lite längre :) Tack för att du läste och kommenterade.

 2. Rune-Hammer wrote:

  Hej! Det kan löna sig att kolla upp ifall det alls är möjligt att flytta till en fritidsbostad permanent, här i Finland i alla fall är det ganska kinkigt att få tillstånd från kommunen att ha en bostad registrerad som fritdshus som permanent bostad. Per definition borde ju fritidsbostaden vara den andra bostaden. Det har att göra med skolskjutsar och vård i hemmet för åldringar, då ju kommunen har skyldighet att leverera dessa tjänster, men de kan bli väldigt dyra att ordna till en avsides belägen fritidsbostad.

  • Blodad Tand wrote:

   Hej! Det går att registrera fritidsboende som permanent boende i Sverige, det är bara att det är någon slags kostnad/avgift som blir högre i och med det. Det verkar inte vara lika kinkigt i Sverige och jag tror att man får bosätta sig var som helst så länge det finns en adress :)

   Tack för att du tog dig tid att läsa och skriva.

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login