Login
+Follow
Login

Eftersök

By Blodad Tand on 2014.09.30 In Blodad Tand Skogen Träning

Jag läste min jägarexamen på Medborgarskolan och i samband med det blev jag tipsad om deras premiär av viltspårskurs. Det passade bra då jag fått tillökning i familjen i form av en ettårig hund.

Kursen var lagd på fyra tillfällen varav första var teoretiskt medans de andra träffarna var praktiska ute i skogen tillsammans med hund.

Mycket av det som sades på teorin hade jag med mig från jägarexamen men det var nyttigt att färska upp kunskaperna och jag lärde mig givetvis nya saker, vilket är fantastiskt kul! Jag har inte haft egen hund tidigare och det här med eftersök och viltspår är en helt ny värld för mig. Men en rolig värld!klöv
Vi fick börja med ett rakt spår på 100 meter, det gav kursledarna en chans att få en uppfattning om oss. Det gick bra och vi avancerade i svårighetsgrad för varje spår vi gick och avslutade med ett spår med flera vinklar och bloduppehåll.

Min introduktion till viltspår var väldigt positiv då kursledarna var glada, positiva och väldigt ödmjuka. Alla hundar var välkomna och jag fick ingen känsla om rätt och fel, har hunden en nos så kan den spåra!

Kursledarna var uppmuntrande och trodde inte att vi skulle ha några problem med att göra ett anlagsprov med domare. Jag har inga ambitioner om att tävla med funderar på att göra det just för att testa/kvalitetssäkra oss. Min plan är att eftersöka vid jakt och vid viltolyckor, då kan det vara skönt att kunna visa ett intyg för att försäkra andra, innan vi hunnit skaffa oss mer skarp erfarenhet.lapp
Min uppfattning är att det handlar om att lita på hunden och att ha tålamod, att låta hunden arbeta. Ju mer man övar desto bättre lär man sig att läsa av hunden och se om den t.ex. tappar spåret.

Jag gillar att vara aktiv och vill att min hund ska få arbeta så mycket som möjligt, att hon ska få vara så mycket hund som möjligt. Spårning känns som en bra mix då både hjärnan/nosen och kroppen stimuleras. Jag kan absolut rekommendera eftersök som aktivitet! Man behöver inte jaga och man behöver inte tävla, man lägger nivån själv. Hoppas att du får samma positiva upplevelse och introduktion som jag fått.

Tack för att du läste!

Frid.

0 Responses to "Eftersök"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login