Login
+Follow
Login

Träffbild

By Blodad Tand on 2014.10.03 In Blodad Tand Prylar Skogen

Jag har ett hagelvapen med öppen choke, så kallad cylinder/cylinderborrning. Det innebär att det inte finns något i slutet av pipan som pressar ihop hagelsvärmen när den lämnar mynningen. Det passar bra när man skjuter slug eftersom man annars riskerar att skjuta sönder hela pipan om man har för tight trångborrning när slugen lämnar pipan. Olika choker/trångborrningar används för att kontrollera storleken på hagelsvärmen och jag funderar på att borra i choker i mitt vapen eftersom jag inte kommer skjuta speciellt mycket slug utan hålla mig till ”vanlig” hageljakt. Enligt vissa så går det att skjuta slug med kvarts trångborrning då, det enligt dessa källor, ska finnas tillräckligt med utrymme för slugen att passera genom choken/trångborrningen, men jag kan inte svära på att det stämmer. (observera att cylinder, kvarts halv och trekvarts används som mått i Sverige, de kan också kallas cylinder, improved cylinder, modified cylinder och full cylinder).

Jag har letat en del efter hur träffbilder kan se ut med cylinderborrning och enligt min lilla erfarenhet och research så är det få som använder cylinderborrning utöver vildsvins, dovhjort- och mufflonjägare, som jagar dessa viltslag med slug. När jag kollat runt så handlar det mest om amerikaner som använder cylinder på sina ”home defence guns” och de skjuter sällan hagel på mer är 10 meters avstånd. Så jag skaffade lite olika sorters ammunition från Gyttorp, åkte till skjutbanan för att testa spridningen och få lite egen erfarenhet.

70×70 cm är storleken på tavlan och avståndet är i meter.
Gyttorp Slug 32g
Ovan: Gyttorp Slug, 32g.
Gyttorp Magnum US3 42G
Ovan: Gyttorp Magnum US3, 42g. tv.20m th.15m. Skjutna med cylinderborrning.
Gyttorp Special US3 36G
Ovan: Gyttorp Special US3, 36g. tv.20m th.15m. Skjutna med cylinderborrning.
Gyttorp Magnum US5 42G
Ovan: Gyttorp Magnum US5, 42g. tv.20m th.15m. Skjutna med cylinderborrning.
Gyttorp Steel Max US7 24G
Ovan: Gyttorp Steel Max US7. tv.20m th.15m. Skjutna med cylinderborrning.

Jag vill inte riktigt gå ut på t.ex. rådjursjakt med denna spridning på US3 på 20m och ska som sagt kolla upp det här med att få en choke insatt i mitt vapen. Det kan vara en djungel när det kommer till jaktvapen och ammunition men jag hoppas att mina jämförelser kan vara till någon slags nytta för dig om du själv råkar befinna dig i den djungeln. Vill bara klargöra att jag inte är någon expert och det kan hända att det finnas faktafel i texten :) Sedan kan det handla om smaksaker och vad man själv föredrar, det är toppen om man hittat det man gillar!

Tack för att du läste!

Frid.

0 Responses to "Träffbild"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

» «
Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login