Login
+Follow
Login

Dämpad

By Blodad Tand on 2015.01.07 In Blodad Tand Prylar

Efter ca massor av veckors väntan på licenshantering, vapenleverans samt förseningar hos vapensmeden så fick jag hem mitt första klass 1 vapen. Jag valde att montera en Stalon Compact ljuddämpare på vapnet eftersom det dämpar både ljud och rekyl.

Men när det var dags att provskjuta så fick jag inte konsekventa eller täta träffbilder. Det kan ta ett antal skott och rengörningar för att ”break in” vapnet. Enkelt sagt; att pipan och räfflorna anpassar sig efter kulorna och det blir ett bra ”flow” i loppet. Sedan kan ”break in”-procedurerna och dess noggrannhet se väldigt olika ut beroende på vem man frågar. Jag nöjde mig med att inte skjuta pipan extremt varm och göra rent vapnet efter varje skjutning.

Men med över 200 kulor genom pipan fick jag fortfarande inkonsekventa och spretiga träffbilder. Jag började känna stor olust när det helt nya och påkostade vapnet betedde sig såhär. Jag kollade allt jag kunde komma på: Dämparen, hålet var runt och inga tecken visade på att den inte var centrerad och att kulorna därför tog i någonstans. Pipan och stocken, lådan var åtdragen (inte för hårt, inte för löst) och pipan friliggande. Kikarsikte och montage, åtdraget och korrekt monterat …

Efter alla grundgrejer som jag kunde fixa själv så sköt jag utan dämpare och fick betydligt tätare serier … Ah dämparen! Äntligen något att kunna felsöka närmre.

Men tyvärr ville inte vapenbutiken ta emot vapnet och skicka det till vapensmeden förrän jag provskjutit med jaktammunition … Jag kände mer och mer olust inför det här som skulle vara kul. Jag förväntade mig bättre efter att ha lagt 23.000kr på vapen, dämpare, optik och montage. Men butiken sa att de träffbilder jag fick med ammunitionen jag använde var att förvänta sig. Men jag kunde inte riktig tro på det. Som tur är har jag snälla vänner som kunde låna mig lite olika jakt- och övningsammunition så att jag slapp lägga hundratals kronor på det.

Det var så trist att känna att jag var tvungen att lägga fram väldokumenterade bevis för att vapenbutiken skulle tro på mig, ta emot och fixa vapnet … Så jag åkte till skjutbanan. Sköt med 3 olika jaktammunition + övningsammunition. Vi var tre olika skyttar som sköt från bänk med skjutsäckar, och resultaten var fortfarande dåliga.

Vapenhandlaren lyssnade och fick se träffbilderna. Vapensmeden fick vapnet, kollade vapen och dämpare, svarvade upp hålet i dämparen med några microtusendels millimeter och voilà! Tydligen så var det ojämnheter i dämparen, men det var så lite att kulan inte slog i någonstans, men att det ändå var för tight så att det skapades obalans i kulan när den lämnade mynningen …

Det var så skönt när de löste sig … Äntligen sköt vapnet samlade och konsekventa serier, oavsett ammunitionstyp.

Jag minns hur irriterad jag var när jag var in till vapenhandlaren för tredje gången och de fortfarande inte ville ta emot vapnet. Jag åkte hem med känslan av att bara vilja slänga alla prylar i soptunnan … Men jag frågade mig själv vad jag hade bråttom med. Jag hade ingen jakt planerad och det är butikens skyldighet att leverera fungerande saker. Det enklaste var att spela med, men det är såklart tråkigt att behöva lägga massa pengar på ammunition för att felsöka och göra misslyckade inskjutningar”. Men när jag var in efter ännu en dålig provskjutning så bad jag om ursäkt över att jag varit så irriterad och vass senast jag var inne. Att bara reagera på irritation och skapa drama istället för att agera, är enligt mig slöseri med energi, men det gäller att man observerar sig själv för att inte dras ned av negativitet.

Så sliter du ditt hår över konstiga träffbilder: kolla att allt är åtdraget, skjut med och utan dämpare. Är det sämre med dämpare så kan det som sagt vara för tight hål, även om inga synliga märken finns. Jag har hört flera som haft detta problem med dämpare från Stalon (men fler som inte haft några problem alls). Prata med tillverkaren/försäljaren/vapensmed och be dom kika på det. Har du möjlighet att prova en annan dämpare som skjuter bra i vanliga fall så kan det vara till hjälp. Ett förslag är att fota och dokumentera skjutningarna för att kunna jämföra och minnas resultaten.

Till slut löste det sig för mig och jag hoppas att mina nedskrivna erfarenheter kan vara till någon slags nytta för dig om du har problem med träffbilder och ljuddämpare. Men inget ont som inte för något gott med sig! När jag stöter på problem blir jag smått manisk och lösningsorienterad, vilket innebär att jag lärt mig massor om ljuddämpare, ammunition och vapen.

Tack för idag!

Ps. Jag nämner Norma väldigt mycket i det här inlägget, men tro mig, jag är absolut inte sponsrad … men det hade varit skönt under den här processen. :)

1 Responses to "Dämpad"

  Comments (1)

 1. Nils wrote:

  Bra jobbat, skönt att det löste sig!

  Har själv haft problem träffbilden under vintern. Känner igen känslan med att vilja ge upp.

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login