Login
+Follow
Login

Sova på golvet

By Blodad Tand on 2015.02.13 In Blodad Tand Kropp&Sinne

Nu har det gått 6 månader sedan jag och min partner valde att ta bort sängarna, rulla ut yogamattorna och börja sova på golvet. Vi var på föreläsning med Janesh Vaidya, författaren till Maten är min medicin och Yoga är min terapi i samband med den sistnämnda bokens lansering. Utöver att vi fick tips på hur vi kunde bli mindre stela i både kropp och sinne, så fick vi höra om fördelar med att sova på ett platt och hårt underlag. För majoriteten av människor är sängar väldigt sällsynta, i alla fall om man tänker ”säng” som i en västerländsk säng med en mjuk och fjädrande madrass. De flesta människor sover på bastmattor och liknande. Mår deras ryggar bättre än de som sover på en mjuk madrass? Det kan vara svårt att jämföra, men ur ett ayurvediskt* och yogi-tänk så är det bättre för våra kroppar.

*Ayurveda – indisk läkekonst
golv
Så hur har det gått? Ja de första tre dagarna var plågsamma för mig. En filt på yogamattan gjorde det lite lättare för mina vassa höftben. Efter tre veckor började kroppen vänja sig. Idag, 6 månader senare så är jag glad att vi började sova på golvet. Min rygg känns rakare och ömmar inte som den kunde göra förut. Jag sover gott och obesvärat på golvet.

Förutom att ryggen är rakare så är en annan fördel att det inte är obekvämt att sova i tält med liggunderlag längre, allt platt och hårt är en säng. :)

Ha det fint och sov gott, var du är sover.

9 Responses to "Sova på golvet"

  Comments (9)

 1. Simon wrote:

  Wow! Kontroversiellt i vårt land att inte ha en ’riktig’ säng! Jag borde prova detta…

 2. Hmm vet inte om jag skulle klara av det i längden….fast å andra sidan säger du ju att man vänjer sig :) Kanske något man får prova lite längre fram.

  • Blodad Tand wrote:

   För mig har det bara blivit lättare med längden. :) Det är att ta sig över sig komfortzon där i början.

  • Lars wrote:

   Det tar ett tag att vänja sig, men tids nog så är det betydligt skönare att känna hur ryggraden förlängs och muskulaturen slappnar av!

 3. Hej wrote:

  Om du sover över hemma hos någon annan/på hotel/vandrarhem eller liknande; tar du med dig mattan runt eller sover du i säng då? Hur känns det att lägga sig i en säng efter 6 månader mer eller mindre på golvet?

  • Blodad Tand wrote:

   Jag sover på det som finns tillgängligt. Jag sov hos en vän och jag trodde att en säng skulle vara skönare än vad den faktiskt var efter att ha sovit på golvet några veckor. Men jag gillar fortfarande att gosa ner mig i med kuddar och vila en stund på en mjuk soffa med en filt över mig. :)nn1

 4. Lars wrote:

  Jag har sovit på golvet sedan maj 2008 då jag gick min första qigongkurs. Då mätte jag 191 cm, nu är jag 194 cm. I samma veva började jag gå barfota så ofta som möjligt och resultatet blev att jag fick växla upp i skostorlek från 46 till 48-49! ;) Hur jag mår? – Kalasbra!

 5. Steff wrote:

  Hur bäddar man undan sängen varje dag? För den tar ju plats i rummet om man inte bäddar undan? Jag har inte lyckats klura ut bästa lösningen. Man kan rulla ihop och ställa i hörn, men bättre variant borde finnas.

  • Blodad Tand wrote:

   Hej! Vi har våra ”madrasser” kvar på golvet tillsammans med täcken och kuddar. Den senaste planen är att bygga en liten upphöjd ”säng” för att komma undan att det samlas damm, grus och hundhår i sängen. Det kommer bara vara en träkonstruktion med en tunn madrass på, men då har vi ett designerat sovrum. Vill man bädda undan varje dag så kan man, precis som du säger, rulla ihop allt och sedan ha en större kista/låda eller garderob att ställa in korven i.

 6. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

» «
Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login