Login
+Follow
Login

Jakt

By Blodad Tand on 2015.03.03 In Blodad Tand Skogen

Det var nervöst, roligt och skönt att komma ut på premiärjakt strax innan jul. Nervöst eftersom det ställs stora krav på kunskap och beslutsfattande. Nervöst eftersom det nu skulle visa sig om det här med jakt och skjuta djur är något som jag vill hålla på med … Men som sagt skönt, eftersom det kan vara svårt att få tag på jakttillfällen och jag förstår att det kan vara lätt att tappa intresset om man aldrig får komma ut i skogen, med vapenskåpet som en stor påminnelse om vad man skulle vilja hålla på med. Jag började få förståelse för den känslan när jakttillfälle plötsligt dök upp. Jag har en släkting som jagar och det var inga problem att få följa med. Men alla har det inte så lätt.

När jag höll på med inskjutningar och ljuddämparproblem (se tidigare inlägg: Dämpad) så träffade jag en person på skjutbanan. Han berättade att han vid ett tillfälle åkt till 150mil tur och retur för ett jakttillfälle. Han har rötter i Mellanöstern och sa att det, hans icke-skandinaviska namn och hans brytning gjorde det svårt att hitta jakt och/eller jaktmark att bruka. Han lyckades dock lösa det genom att använda sig av svenskajaktportalen.se som bland annat annonserar ut tillgängliga betaljakter. Några veckor från att vi mötts hörde han av sig och bjöd med mig på en betaljakt han skulle på, det var fint att han tänkte på mig men jag hade fortfarande strul med mitt vapen vid det tillfället.
vinterjakt
Hur som! Så blev min första jakt väldigt bra. Jag fick ett bra pass med breda skottvinklar och god överblick över området. Ett tunt lager frost låg över hela landskapet och en kalvlös älgko klev ut på åkern 110-120 meter framför mig.

Allt var väldigt lugnt, hon bara stod där. Jag justerade zoomen på siktet, försäkrade mig om att det inte var för långt till målet och hann börja tänka, tveka … det som fick mig att tveka var tankar som: ”var inskjutningen tillräckligt bra?! tänk om …”. Sedan påminde jag mig själv om hur noggrann jag varit i mina förberedelser och att jag kunde lita på mig själv. Sedan sköt jag ett perfekt skott, rakt i hjärtat. Först trodde jag att jag missat eftersom hon bara ryckte till och stod kvar. Sedan tog hon några steg och föll ihop. Det kändes bra, men konstigt. Bra att skottet satt där det skulle och att hon dog snabbt, men konstigt eftersom jag dödat en levande varelse, att jag tagit mig rätten att skörda det naturen skapat.
Älgko
Jag gick fram till henne och hon såg så ledsen ut där hon låg. Jag klappade henne och såg till att tacka henne och jorden vi båda kommer ifrån och som vi båda återvänder till.

Det kändes bra att jaga, och jag kommer fortsätta med det i största möjliga mån.

Tack för att du läste. Ha det fint!

1 Responses to "Jakt"

  Comments (1)

 1. Nils wrote:

  Gillar din stil och noggrannhet.nn1

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login