Login
+Follow
Login

Jämtlandstriangeln – fjällpremiär

By Blodad Tand on 2016.01.22 In Blodad Tand Kropp&Sinne Skogen

Förra sommaren gjorde jag min fjällvandringsdebut i Jämtlandsfjällen. Jag gick tillsammans med min partner och vår hund. Vi började vandringen från Storulvån, vidare mot Sylarna där vi sov två nätter innan vi gick vidare till Blåhammaren där vi sov en natt innan vi begav oss vidare mot Storulvån igen. Jag tycker alla sträckor var lättvandrade även om det fortfarande var mycket snö och vatten på vissa ställen. Vi hade gjort det lätt och bekvämt för oss genom att bo på fjällstationerna och dra fördel av de matsäckar som STF erbjuder. Det innebar att vi slapp släpa på tält och mat, vilket i sin tur betydde lättare väskor. I och med att vi bodde väldigt bekvämt och åt gott så fick jag en väldigt positiv upplevelse av fjällen. Med dessa bekvämligheter var det lättare för oss att hålla humöret uppe och bara fokusera på att gå utan att behöva bekymra oss över regn, tält, blöta sovsäckar eller stormkök.

Vi vandrade som sagt med hund och jag blev glatt överraskad av att alla tre fjällstationer var så bra hundförberedda. Storulvån och Blåhammaren hade ett särskilt rum på fjällstationen med burar där man kunde lämna hunden medan man t ex badade bastu eller käkade. Sylarna hade burar på rummet och i det allmänna utrymmet i Annexet (där alla hund-rum var). Det fanns även vattenskålar, filtar och handdukar på samtliga ställen. Det kändes väldigt fint att de tänkt på sådana detaljer för hundarna och deras mussar (blandning av matte/husse).

Mina förslag till en rolig vandring:
• Ta hand om fötterna. Tejpa i förebyggande syfte. Det är mycket bekvämare/roligare utan blåsor och skoskav.
• Se till att höfterna bär upp väskan, inte axlarna.
• Vid gassande sol: använd solskydd och/eller täckande kläder. Vi såg så många sönderbrända människor som vandrat en dag under juni-sol utan skydd. Smärtsamt och farligt.
• Ät ordentligt. Vi hade råd att kosta på oss matsäckar från STF, det vill säga vi plockade smörgåsar, ägg och så vidare från frukosten för att äta under den kommande dagens vandring. Det underlättade för oss och vi pausade varje till varannan timme och käkade något. Men oavsett, se till att ha färdkost, kroppen behöver energi och det blir roligare om man är pigg! Tycker jag i alla fall :)
• Är det premiär och du är osäker på om du gillar det här med vandring, gör det så bekvämt som möjligt för dig så att du får en skön upplevelse. Det kanske inte alltid är så lätt att göra beroende på hur privilegierad man är. Jag sparade undan pengar under våren för att kunna lyxa till det med rum och mat på plats. Nu vet jag lite mer vad en längre vandring kan innebära och jag tar kanske tältet nästa gång. Jag tycker det är viktigt att man gör saker på det sätt man vill göra dem.
• Kommunicera. Oavsett om ni går flera stycken eller bara parvis. Jag är t ex ganska seg att komma igång på morgonen och första timmens vandring är jag oftast inte så social, medan min partner brukar ha svårt att hålla orken och modet uppe vid sista timmen av vandring. Genom att säga: ”jag känner mig grinig, jag vill inte vara det, jag gör mitt yttersta för att det inte ska gå ut över er, jag jobbar med att få bukt på egot som vill skapa drama”, så har man löst mycket. Att inte ta saker personligt: När min partner börjar slå i tårna i stenar och muttra så vet jag att hen bara behöver påminnas om att vi behöver fika upp oss lite.

Det kändes så fantastiskt fint att komma ”hem” efter varje etapp. Stämningen på fjällstationerna var lika avslappnad och inbjudande som personalen. Vi satt i soffan, åt lösgodis, tittade på människor och spelade UNO. Hade jag varit Fritchofsson och min vandring av Jämtlandstriangeln ett bag-in-box vin, så hade den fått fyra solar!

Vandra på!

0 Responses to "Jämtlandstriangeln – fjällpremiär"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login