Login
+Follow
Login

Bruksleden – Västmanland

By Blodad Tand on 2016.09.08 In Blodad Tand Skogen

Dagen efter att vi kom hem från Jämtlandsvandringen gav vi oss ut för att vandra Bruksleden i Västmanland. Vi utgick från Västerås (etapp 1) och skulle sedan ta oss till Ramnäs. Vi räknade med tre dagars vandring och två övernattningar, första natten i Skålbystugan och andra natten i vindskydd vid Toftskön. Vi hade bra väder och bitvis var det väldigt varmt. Till skillnad från den tidigare Jämtlandsvandringen så var vi nu tvungna att bära med oss vatten och mat för turen.

Den första etappen var längst och då vi hade tyngst väskor. Väl framme vid Skålbystugan så fick vi ransonera vatten tills det att vi kom fram till Toftsjön. Vi kom att tänka på alla människor som saknar vatten och som sällan eller aldrig får uppleva att ha sin törst helt släkt … Vi har det bra och jag tar varken mat eller vatten för givet, även om det är lätt hänt eftersom det bara är att slå på kranen. Många dör av vätskebrist och förorenat vatten, många spolar bort 40-50 liter vatten per toabesök bara för att de är rädda att det ska höras ett *plums* när de bajsar. Samma mängd vatten går åt när kranen inte stängs av under tandborstning.

Hur som helst! Det var väldigt blandad terräng på de etapper vi gick: kalhyggen, lummiga trollskogar, somriga grusvägar, myrar, sly, kraftledningsgator och åsar. Tyvärr så var det oerhört mycket fästingar på etappen. Även om leden är väldigt bra uppmärkt så var det många partier som hade väldigt högt gräs och var mindre upptrampade än vad vi trodde att de skulle vara. Det kräver ju att leden används, men jag förstår om folk väljer att skippa etapp 1. Vi lämnade Skålbystugan på förmiddagen och fram tills dess så plockade vi runt 80-100 fästingar, krypandes och fastbitna, på hunden och på oss själva. Jag föreslår att skippa Västerås > Skålbystugan och istället utgå från Skultuna för att slippa vada genom fästinggräs.

Hela sträckan Västerås > Ramnäs var bitvis svårvandrad eftersom det var stenigt och högt gräs på många delar av den. Det var skönt att komma ut på mer upptrampade partier där de kändes att man avlade kilometer bakom sig till skillnad att snava försiktigt fram för att inte vricka fötterna bland sten och rötter.

Dock så är det betydligt mer tillgängligt och miljövänligt att vandra på närliggande leder än att åka flera mil för att vandra i fjällen. Jag kan inte jämföra fjällen med t ex Bruksleden, båda har sin charm, sina fördelar och sina nackdelar. Men som sagt, närliggande leder är bra om man bara vill ta sig ut, oavsett en dag eller en vecka.

God tur!

6 Responses to "Bruksleden – Västmanland"

    Comments (6)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Blodad Tand?

Grafisk kommunikatör som strävar efter ett mer aktivt liv nära naturen. Jag har en idé om framtiden som jag trivs väldigt bra med, resan känns spännande och den kommer delvis att dokumenteras här.

‘Blodad Tand’ fokuserar på saker som har med fysisk aktivitet och naturliv att göra, i det kommer även sinnet att ingå. Den röda tråden är att jag skriver om de saker som jag är nybörjare på. Tanken är att det förhoppningsvis kan hjälpa och inspirera andra.

“Att få blodad tand är ett uttryck som används när någon provar på något och sedan tycker om det så mycket att man vill fortsätta med det. Man får blodad tand.”

”In
In English
Auf Deutsch
In Französisch
日本語で
In Italiano
Türk
En español
Στην ελληνική
PÃ¥ Svenska
+Follow

Login